
The Carl Nielsen blues
Pierre Dørge & New Jungle Orchestra
Fermaten d. 10.02.05
Når en vin er rigtig stor, har jeg lært at den skal være kompleks og være fyldt med forskellige smagsnoter, som kan åbne op til nye oplevelser. Pierre Dørges Jungleorkester er stort, komplekst, fuld af forskellige toner, og åbner i den grad op til nye musikalske oplevelser. Orkestret lagde ud med en af de mest kendte jazzkompositioner, St. Louis Blues, som de omkransede med to Carl Nielsen kompositioner, så var stilen lagt an.
Det ni mand store Jungleorkester leverede sprælsk, morsom og udadvendt musik, hvor der var plads til den enkelte musikers udfoldelser. Jazz var grundlaget og udgangspunktet for orkesteret, men ellers var der ingen begrænsninger. De bragte os ud på en musikalsk verdensomrejse, med grønlandsk indlandsis sang, søhestevrinsk, hønsefødder, afrikansk fest og hvad der ellers måtte ligge der imellem. Det er måske en forvirrende beskrivelse, men det er også meningen, for de kan ikke sættes i bås. Her er både plads til Duke Ellingtons 30'er junglejazz og Sun Ra's vanvittige spacejazz.
Jeg blev blæst bagover mange gange i løbet af aftenen. Hornsektionen, med bl.a. Kasper Tranberg på trompet, dans og udbrud, Kenneth Agerholm på gestikulerende basun og Gunnar Halle på trompet og ballade, overraskede gang på gang, de var med til at lade musikken falde fuldstændigt fra hinanden, hvorefter de samlede det hele op, og kastede sig ud i nogle medrivende stramme blæserriffs. Orkestret arbejdede som et sammentømret kollektiv, hvor de gav hinanden plads til at kaste sig ud i improviserede påhit og virtouse soli.
Publikums lattermuskler blev rørt, som da trommeslageren Martin Andersen spillede temaet fra Huset på Christianshavn på sine kinder, men de rørte andet i os end latter. Carl Nielsens storladne melodi Det koster ej for megen strid, blev spillet med stor respekt og var meget smukt fremført. Orkestrets oprindelige bassist, afrikaneren Johnny Dyani, blev hyldet med aftenens smukkeste indslag, balladen Mbizo, skrevet af kapelmesteren og guitaristen Pierre Dørge. Der skal ikke herske nogen tvivl om det var en meget stor koncert, de leverede.
Som en lille bemærkning til sidst, kan jeg ikke lade være med at nævne at Carl Nielsen hadede jazzmusikken, og dens ”skeletraslende” rytmer. Jeg tror, at han ville ment anderledes hvis han havde været på Fermaten i går.